سندرم فرسودگی و تاثیر معنادرمانی و ACT بر آن - 2
- يكشنبه, ۵ مرداد ۱۳۹۹، ۰۴:۲۲ ب.ظ
سلام! :)
یه مقاله برای دانشگاه نوشتم، فکر کردم به درد خیلیها بخوره.. این شد که تصمیم گرفتم توی چند تا پست منتشرش کنم باشد که پند گیرید :))
دیدگاهِ معناگرایی (لوگوتراپی):
در رواندرمانیِ معناگرا گفته میشود که معنا باعث انعطاف انسان برابر رنج و سختی خواهد بود و حتی در رنجهای شدید، انسان با معنای بزرگتر و عمیقتری روبرو خواهد شد. ویکتور فرانکل در جایی میگوید: «مهم نیست که ما از زندگی چه میخواهیم! سوال درست این است که زندگی چه درخواستی از ما دارد؟». در حقیقت پاسخی که ما به این سوال میدهیم، نگرش ما به زندگی و معنای زندگیمان را تشکیل میدهد و طبق ادعای معنادرمانی، رسیدن به این پاسخ کلید ما برای برونرفت از خستگی، افسردگی، فرسودگی و امثال آنهاست.
اما اگر میگوییم "نگرش" یکی از اصول اساسیِ معنادرمانی است، بهتر است نخست آن را تعریف کنیم: «نگرش عبارت است از سازمانی نسبتا پایدار از عقاید، احساسات و گرایشهای رفتاری به سمت اشیاء، گروهها، رویدادها یا نمادها». بنابراین، درمان ابدا شامل کاستن ناراحتیهای عاطفی و دستیابی به شرایط احساسیِ ایدهآل در زندگی شخصیِ مراجع نیست! بلکه تغییر نگرش فرد نسبت به آن موضوع تنشزا یا ناراحت کننده است.
در معنا درمانیِ ویکتور فرانکل، پنج نگرش به عنوان نگرشهای ضروری برای زندگیِ معنا دار اعلام میشود:
- نگرشِ آگاهانه نسبت به زندگی و پتانسیلهای انسانی.
- نگرشِ مسئولانه نسبت به زندگی به عنوان یک کل.
- نگرشِ خلاقانه نسبت به هر کاری که انجام میدهیم.
- نگرشِ قدردان نسبت به زندگی به عنوان یک کل و جزئیاتِ آن.
- نگرشِ مبارزانه نسبت به رنجهای خارج از کنترلِ ما.
علاوه بر این، چند راه برای تغییرِ نگرشِ انسان در معنادرمانی پیشنهاد میشود:
- پرسشگریِ سقراطی.
- دور کردنِ مکالمه از موقعیتها و روشهای عادیِ پاسخ دادن توسط مراجع.
- کمک به مراجع برای مشورت کردن با وجدان و ارزشهای شخصیِ خود.
برای تغییر نگرش مراجع با استفاده از رویکرد معنادرمانی، باید قبل از هرچیز به اکتشاف شرایط حال حاضر مراجع، سوابق زندگیِ او، سبک زندگی و اعتقاداتش بپردازیم. سپس میتوانیم به او برای به دست آوردنِ بینشی مناسبتر درمورد خود و مسائلش کمک کنیم و در نهایت، باید مراجع را به پیاده سازیِ موارد بیان شده ترغیب کنیم.
---------------------------------
پ.ن.1: اولین مقالهای که تو حوزهی روانشناسی به شکل رسمی نوشتم :)
پ.ن.2: 4 تا عنوان داره، هرکدوم رو توی یک پست منتشر میکنم که زیاد نشه حوصله کنین بخونین :)) لینک پست قبلی اینه..
پ.ن.3: این مقاله خیلی خلاصه و مختصر نوشته شده و ارزش درمانی نداره حقیقتا... بیشتر، مخاطبش درمانگرانی هست که با خوندنش بتونن روش درمانی موثرتر برای فرسودگی پیش بگیرن!
- ۹۹/۰۵/۰۵